15
dec-2015

Wanneer de wereld aan je voeten ligt

Route worldtrip family roding

Stel je neemt eindelijk dat grote besluit om op reis te gaan om de wereld te zien. Waar ga je heen als de hele wereld aan je voeten ligt? En hoe kies je wanneer je waar heen gaat? Er zijn zo’n 200 landen ter wereld waarvan bijna elk land wel een reden heeft om deze ooit te willen bezoeken. Laat je je leiden door de top tien toeristische hotspots ter wereld? Of de tien mooiste riffen, de tien mooiste natuur gebieden of juist door tips van anderen, of door je eigen dromen? Iedereen heeft andere voorkeuren maar ik neem je mee in hoe ik de keuze heb gemaakt voor mijn jaar lange wereldreis.

De eerste vijf landen van onze reis kiezen.

Het is zo’n fantastisch besluit, een jaar niet werken en de wereld rond reizen. Maar toen kwam de grote hamvraag, waar gaan we heen? Zowel mijn man Michiel als ik zijn begonnen met een top drie te maken van landen waar we perse al jaren heen willen maar door tijdgebrek niet aan toe komen. Myanmar staat boven aan mijn lijstje, in Peru de Machu Picchu bezoeken is Michiel’s allergrootste droom. Laos hebben we in de voorbereidingen voor een vier maanden durende Aziereis zeven jaar geleden moeten schrappen en staat bij ons beide op het lijstje. Door de voorbereidingen op de vorige reis zijn we ook al helemaal ingelezen op het land, dus Laos is land drie. Al pratend komen we tot dezelfde discussie die we bijna elke vakantie in Azië (we zijn flinke Azië fans en komen er bijna elke zomervakantie) voeren. We hebben het er al jaren over, mochten we we ooit op wereldreis gaan, en alle tijd hebben dan willen we in de Filipijnen naar de eilanden Coron in het noorden van Palawan en Mindanao. Omdat deze eilanden veel tijd kosten om naartoe te reizen en je ook de tijd nodig hebt om er overheen te reizen lukte het nooit om deze eilanden te bezoeken in een zomervakantie.
Hetzelfde geldt voor de eilanden Zuid-Sulawesi en Flores in Indonesië. We hadden de eilanden in snel trein vaart moeten bezoeken als we het tijdens een zomervakantie hadden bezocht. Maar omdat de eilanden zoveel moois te bieden hebben, hebben we ze op onze verlanglijst voor de toekomst gezet. Dus toch dus niet zo moeilijk, een route kiezen voor een wereldreis, land een tot en met vijf zijn zo gekozen. Alleen valt het eiland Mindanao later in de planning af omdat het er onrustig is en er een negatief reisadvies is voor het eiland.

Aanpassingen voor Noa

Omdat we met ons, dan, driejarig zoontje Noa zullen reizen willen we ons tempo flink minderen vergeleken met onze vorige Aziereis. Zoveel mogelijk dagen tot een week op één locatie en maximaal vijf uur reizen tussen locaties, met uitzondering van trans Atlantische vluchten. En alles van te voren goed voorbereiden omdat onze ervaring van de vorige reis was dat ter plekke vluchten of routes bepalen enorm veel tijd kost, zeker op de vaak langzame internetverbindingen. Omdat de meeste landen die we aan willen doen een maximaal aantal dagen op een visum van 30 dagen hanteren betekent het automatisch dat we een extensie van ons visum moeten gaan aanvragen. We zullen per land zo’n 1,5 tot 2 maanden rondreizen. Niet in elk land kunnen we makkelijk een extensie van een visum regelen, voor sommige verlengingen zullen we een visarun (het land in en uit reizen om een nieuw visum te krijgen) moeten doen. Dat bepaald ook voor een groot gedeelte de route.

Wel of niet een wereldticket?

Na gesprekken met een aantal Nederlandse, een Amerikaans en een Brits reisbureau blijken wereldtickets via Australië en New Zeeland naar Zuid Amerika erg voordelig te zijn. We worden ineens geprikkeld door deze twee Westerse landen. Zou het financieel haalbaar zijn om door deze landen te reizen? We kopen een aantal reisgidsen, lezen tientallen blogs van andere reizigers en onderzoeken prijzen van hotels, campers, eten, drinken, toegangsprijzen van parken en benzine. Na een maand onderzoek komen we tot de conclusie dat de minimale kosten die we moeten maken om door deze landen te reizen niet opwegen tegen de besparing van de ticketprijzen. Helaas, maar deze twee landen blijven een droom voor na de wereldreis.

Hoe is het weer in Zuid-Amerika?

Dus zoek ik weer verder, ik kijk naar goedkope tickets tussen Azië en Zuid-Amerika. Als we de toch de hoge kosten moeten betalen voor tickets van Azië naar Peru willen we nog meer landen bezoeken in Zuid Amerika. Na tientallen blogs te hebben gelezen en weer/klimaat van de verschillende landen tegen elkaar af te hebben gewogen vallen er heel veel landen af. Bolivia en Ecuador blijven over, en dit zijn ook nog eens twee prachtige landen en heel goed te doen op een beperkt backpack budget. We hebben landen zes tot en met negen gevonden. Dit wordt onze route:

1. Vliegen op Bangkok in Thailand

om Oud en Nieuw te vieren.

2. Laos (1,5 maand)

Over land van Bangkok naar Laos reizen om daar 1,5 maand te genieten van de rust en de mooie natuur.

3. Myanmar (1 maand)

Via Thailand reizen we van het Noorden van Laos over land naar het het Noord-Westen van Myanmar. We reizen in een maand van Inle lake naar het zuiden van Myanmar.

4. Filipijnen (1,5 maand)

Via Bangkok vliegen we naar Manilla in de Filipijnen. En van Manilla naar Palawan, om in anderhalve maand van het noorden van Palawan naar het zuiden te reizen. Dan nog twee weken duiken bij Moalboal op het Filipijnse eiland Cebu.

5. Indonesië ( 2 maanden)

Van Manilla vliegen we naar Makassar op het eiland Zuid-Sulawesi in Indonesië. Daar reizen we van zuid naar noord in een maand. En dan via Kuala Lumpur naar Flores. Daar reizen we in een maand van het westen van het eiland naar het oosten en komen mijn twee zussen meereizen (ik kan niet wachten).

6. Nederland ( ? dagen)

Van Indonesië terug naar Amsterdam voor een paar dagen.

7. Bolivia ( 1,5 maand)

Van Amsterdam naar Lima om vervolgens door te vliegen naar La Paz in Bolivia. In Bolivia reizen we in anderhalve maand van La Paz naar het zuiden van Bolivia en dan weer naar het noorden.

8. Peru (1,5 maand)

Via het meer Titicaca steken we de grens over naar Peru en daar reizen we in anderhalve maand van zuiden naar het noorden.

9. Ecuador (2 maand)

Over land van het noorden van Peru reizen we naar het zuiden van Ecuador reizen. Daar reizen we van het zuiden, via de Galapagoseilanden, naar het noorden van Ecuador. Vanaf de hoofdstad Quito vliegen we terug Nederland via Lima.

Het is nu december en onze route ligt eindelijk vast, maar dat heeft maanden en maanden geduurd om uit te zoeken en is tientallen keren gewijzigd. Soms blijken visa regels veranderd of versoepeld waardoor we op een andere manier een land binnen moeten of kunnen reizen. Of het blijkt dat een route die we gepland hadden niet meer door een luchtvaartmaatschappij of boot aangedaan te worden. Maar soms ontdekken we ook een nieuwe bezienswaardigheid door het lezen van blogs van andere mensen en hebben de route daarop aangepast. Ook speelt onrust in gebieden een rol. Een tijd was het onduidelijk of het rustig genoeg zou zijn om veilig naar en door Myanmar te reizen. Maar nu dat de verkiezingen rustig zijn verlopen voelen wij ons veilig genoeg om door dit prachtige land te gaan reizen.
De laatste grote wijziging was een visarun naar Kuala Lumpur om twee maanden in Indonesië te kunnen blijven en het lange ondoorzichtige proces van het verlengen van een visum ter plaatsen te vermijden. De route lijkt nu vast te liggen maar zal zeker nog wel ergens veranderen.

Waar zou jij heen gaan als je een jaar op wereldreis kon gaan?

3

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec