05
dec-2015

12 visum-tips voor een wereldreis

visa stamp passport

Zonder visum is het onmogelijk om de meeste landen ter wereld te bezoeken. En visa voorwaarden verschillen per land, nationaliteit, en soms zelfs per jaar. Lees mijn tips over de voorbereidingen voor het verkrijgen van visa voor een wereldreis.

1. Check informatie op de websites ambassade.

Kijk op de website van de ambassade van het land waar je heen gaat voor de meest up-to-date informatie. Er zijn veel blogs van mensen met specifieke informatie over het regelen van een visum die net wat meer informatie geven. Je weet niet of er tussen het schrijven van de blog en jouw reis wijzigingen zijn geweest, dus check altijd de laatste officiele informatie. Visa reglementen veranderen en het zou vervelend zijn om met op de verkeerde openingstijden, het verkeerde kantoor, of met de verkeerde papieren naar een ambassade of imigratie kantoor te gaan.

2. Alle visa formulieren van te voren uitprinten.

Het kan een hoop tijd schelen om van te voren alle visa formulieren uit te printen en in te vullen. Niet in elk land vind je zo maar een copyshop om iets uit te printen.

3. Visa-on-arrival.

In de meeste landen kan je een visum on arrival halen. Als dat het geval is scheelt het veel tijd in vergelijking met het regelen van een visum in Nederland. Als je een visum in Nederland haalt moet je voor de meeste visa naar de ambassade om de aanvraag in te dienen en een tweede keer terug om je paspoort persoonlijk op te halen. Veel ambassades zijn gevestigd in Den Haag. Afhankelijk van waar je woont in Nederland kan dit veel tijd en geld kosten.

4. Pasfoto’s meenemen.

Het maken van pasfoto’s in het buitenland is niet altijd even makkelijk als dat in Nederland is. Veel mensen hebben nog wel pasfoto’s liggen van een oude paspoort aanvraag of voor een of ander pasje, gebruik deze oude foto’s. Bij het aanvragen van een visum is het niet zo als met een paspoort aanvraag dat de foto’s recent moeten zijn. Zo bespaar je geld dat je in je wereldreis kan steken.

5. Zoek uit waar ambassades zich bevinden.

Op wereldreis is het van te voren handig om precies te weten waar de ambassades zitten van het land waar je daarna naar toe wil. Zo kan je er tijdens je reis rekening mee houden om via een bepaalde stad te reizen. Je wil halverwege je reis waarschijnlijk niet hoeven om te reizen om een visum te regelen. Let ook op of je bij een ambassade wel een visum kan aanvragen. In veel landen mogen alleen ingezetenen van dat land een visumaaanvraag doen.

6. Ervaringen van andere reizigers lezen.

Ondanks dat de officiele informatie op de website van een ambassade leidend is (zie ook tip een) is het wel handig om blogs van andere mensen te lezen over hoe een visum aan vraag in zijn werk gaat. Ze hebben vaak tips over het vinden van de ambassade in een wijk of stad, welke kleren acceptabel zijn als je de aanvraag doet en hoe het proces van de aanvraag verloopt. Let wel op dat je een blog leest van iemand die recent een aanvraag heeft gedaan bij de ambassade die jij van plan bent te bezoeken. Anders is de informatie misschien sterk verouderd en incorrect.

7. In welke steden waar je komt kun je verlenging aanvragen.

Zoek van te voren uit waar je een visum kan verlengen en hoe. Niet in alle landen of steden waar jij bent als je visum afloopt is het makkelijk om een verlenging te regelen. In sommige gevallen zal het zelfs noodzakelijk zijn om een “visa-run” te doen. Bij een visa-run verlaat je het land en kom je (soms zelfs al dezelfde dag) weer het land binnen en heb je zo een nieuw visa om nog langer in het land te mogen blijven. Het is handig zulke informatie van te voren te weten zodat je hier rekening in kan houden met een plannen van een route.

8. Hou situaties in de gaten, visum voorwaarden veranderen.

Visum voorwaarden kunnen ineens veranderen, dus blijf informatie checken want dit kan veel invloed hebben op de route van je reis. Het gebeurt niet alleen dat er grensovergangen openen of sluiten, maar soms mag je ineens niet meer met een visa on arrival het land binnen komen bij een bepaalde grensovergang. Maar natuurlijk kan je ook een meevaller hebben, door onderhandelingen tussen landen kan het ook gebeuren dat visa verplichtingen voor bepaalde nationaliteiten opgeheven worden waardoor je geen visum meer hoeft aan te vragen. Let wel op dat dit bij alle grensovergangen het geval is. In sommige landen heb je alleen bij bepaalde grensovergangen geen visum nodig.

9. Zoek uit welke grensovergang je gaat nemen.

Zoek van te voren goed uit welke grensovergang je wil nemen. Bij sommige grensovergangen over land kan je niet de grens over zonder van te voren een visum geregeld te hebben. Terwijl het land in vliegen wel een mogelijkheid is. Daardoor is het bij sommige landen veel handiger om een land binnen te vliegen dan over land te reizen.

10. Gepast geld voor landen waar je visum aan de grens koopt.

Helaas zijn de wisselkoersen bij grensovergangen niet altijd in het voordeel van de visum aanvrager. Zorg dat je de juiste valuta bij je hebt, soms zitten er enorme verschillen tussen verschillende valuta en betaald je veel meer. Dit is van te voren op te zoeken op de website van het vliegveld waar je aankomt of uitrvaringen van andere reizigers. Het loont vaak ook om te zorgen dat je gepast geld bij je hebt zodat je niet meer betaald dan wat het visum kost. Een gepast bedrag is ook handig bij grensovergangen waar de douane beambte smeergeld verwacht. Als je gepast betaald en volhoud dat dit het bedrag is dat hij/zij krijgt en niet meer is, is het een stuk makkelijker onderhandelen dan als je nog wisselgeld moet terug krijgen.

11. Regel een visum in je thuisland.

Als een visa on arrival niet mogelijk is in één van de landen die je de eerste drie maanden van je reis wil bezoeken dan zou je kunnen op zoeken of je in jouw thuisland een visum kan regelen. De meeste visa zijn drie maanden geldig vanaf het moment dat het visum in je paspoort wordt geplaatst. Als voorbeeld; je wil als derde land op je wereldreis Myanmar bezoeken na 45 reisdagen. Tenzij je naar Myanmar vliegt kan je geen visa on arrival kopen. Maar in de meeste landen kan je bij de ambassade wel een visum regelen voor 30 dagen waarmee je ook via de land grenzen kan reizen.

12. Check of je een ticket het land uit nodig hebt.

Sommige landen verplichten je om een kopie/e-ticket te kunnen laten zien van jouw vlucht het land uit. Als je dat niet kan laten zien kan het zijn dat je geen toegang krijgt tot het land, of de vlucht naar het land. Check bij elk land wat de exacte voorwaarden zijn om het land te bezoeken.

Ik hoop dat deze tips helpen met het regelen van visa voor de landen waar jij op bezoek gaat. Mocht je nog andere tips hebben laat dan een berichtje onder mijn blog achter.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec